“Sa spui tuturor despre adevarul Dumnezeiesc, produce dispret in cel ignorant, din cauza incapacitatii lui de intelegere, si neglijenta in cel initiat; dar ascunzand adevarul in fabule, previne acest dispret al primului si indeamna la filosofie pe al doilea. “
“Fiecare inclinatie a gandurilor din mintea lui era tot timpul numai inspre rau”
Cuvantul “rau” in limba ebraica este RASHA iar semnificatia originala concreta se poate gasi in psalmi 18.21 : “Caci am pazit caile Domnului si nu m-am departat cu rautate de Dumnezeul meu”
In majoritatea traducerilor s-a adaugat cuvantul ”vinovat”, desi acesta nu face parte din textul ebraic RASHA semnifica: “ a te indeparta de cale”, iar o persoana “rea” este vazuta ca una care a “ratat calea”, s-a abatut de lacalea dreapta. Cuvantul TOV in limba ebraica inseamna “bun, buna”. Din pespectiva noastra moderna ceva bun este ceva ce ne este placut, dar din perspective ebraica inseamna ceva ce este “functional”.(ex : un set complex de unelte, instrumente si mecanisme intr-un ceas, ce functioneaza impreuna in mod corespunzator, in armonie este TOV; ceea ce nu functioneaza corespunzator este RASHA, tradus de obicei prin rau, pacatos, diabolic, dar care in ebraica
inseamna disfunctional.)
inseamna disfunctional.)
Cuvantul ebraic tradus prin pacat este HHATAH, care provine din verbul radacina HH-Th-A si care semnifica dupa cum va spuneam anterior “ a rata”
“Domnului i-a parut rau ca a facut pe om pe pamant si s-a mahnit in inima lui”
Inainte de potop nu se poate vorbi despre un Dumnezeu distrugator capabil sa se manaie, sa se razbune, ci este pur si simplu vorba despre faptul ca fii lui Dumnezeu au imparatasit cunoasterea si celor neprgatiti sa o intaleaga, iar mai apoi s-au intristat, s-au maniat, vazand ce efect a avut acest fapt asupra oameniilor, asupra existentei. Fiecare om experimenteaza percepe si interpreteaza lumea in conformitatea cu nivelul sau predominant de constiinta, Dumnezeu a fost facut responsabil pentru evenimentele pamantesti (cutremure,inundatie, foamete, epidemii) dar toate acestea erau proiectii provenite din vinovatia, rusinea si teama omului.
In ebraica veche “domnul s-a mahnit in inima lui” se scrie VAH-IAUTZEB, dar Zohar spune ca in manuscrisul original apare expresia : “ VA-IETHAUTZEB”care inseamna Domnul a fost mahnit de jur imprejurul inimii lui”. Vom citi dejur imprejurul inimii lui si nu in inima lui exprimand astfel faptul ca“lacasul sfant”ramane neatens, nepatat, In acest spatiu numit “templu interioral fiintei Lucifer si Ahriman nu au acces. El este singurul neaatins de puterile adverse si se afla in regiunea inimii, fiind centrul fiitei umane.
In ecest spatiu sacru numit in tadritiile oculte “ Sfantul GRAAL”, la crearea omului, Iahve (iehova) a suflat “suflare vie”, care se numeste NESCHAMAH, care este principiul eului, astfel omul a devenit purtatorul eului.
“Domnului i-a parut rau ca afacut pe om pe pamant.’”
Expresia I-a parut rau a fost tradusa din radacina verbala N H M, care inseamna “a avea o durere, o remuscare” dar si o satisfactie. Nu este vorba de faptul k Dumenzeu are regrete, pareri de rau si aflam acest lucru din Numeri 23.19 : “Dumnezeu nu este un om ca sa minta, nici un fiu de om ca sa-I para rau”, ci este vorba despre o experienta interioara deosebita a omului, ceea ce crestinismul numeste cainta, pocainta. Cuvantul ‘pocainta” a fost tradus astfel din abraicul : “ teshubah”care semnifica intoarcere, si care provine din verbele shub = a revenii sinicham = a simtii tristete. In Septuaginta, varianta bibliei in limba greaca, pocainta este metanoia care semnifica a gandii diferit dupa….Este o dupa gandire, diferita de vechea gandire. Este vorba despre o schimbare a mintii, insotita de regret, (parerea de rau) si de o schimbare de comportament ( schimbare de constiinta).
La sfasitul epocii atlanteene, inainte de potop Domnului ii pare rau cal-a facut pe om , deci se caieste, de fapt constata o stare, vrea sa stearga tot ceea ce a fost, acceptand schimbarea. Cainta, parerea de rau nu sunt ale lui Dumnezeu ci reprezinta o experienta spirituala a omului, fata de sine insusi.
Expresia “pocaiti-va!” in limba Latina :”Paeniteo” era de altfel o comanda folosita de armata romana care insemna :”o intoarcere de 180 de grade”.
A te cai inseamna a recunoaste faptul ca ti-ai neglijat potentialul launtric, posibilitatea de a creste, de a evolua, ai pierdut timp si energia in urmarirea unor scopuri lumesti, dar mai apoi acceptarea schimbarii. Dumnezeu este propria puritatea a omului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu